Een MBO (niveau-four) opleiding biedt, web als een HAVO-diploma met Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid met economie I of Natuur & Techniek met economie I een goede basis. Tjalling Waardenburg, PR-adviseur:

Een high-PR-adviseur is vooral een doener. Toppers belanden dan ook vaak in de politiek (als persvoorlichter van bestuurders) of hoog in het bedrijfsleven (als woordvoerder van bedrijven).

Inlevend vermogen en creativiteit: het is vaak een uitdaging om journalisten over jouw bedrijf of project te laten berichten. Commercieel gevoel en resultaatgerichtheid: je moet de behoeften van jouw bedrijf of opdrachtgever goed kunnen vertalen naar concrete acties die iets opleveren. Stressbestendigheid: vaak moet je onder (tijds)druk werken. Taalgevoel: je werkveld is ‘communicatie’. Je moet bijvoorbeeld pakkende brochureteksten schrijven.

Assertiviteit: in voorkomende gevallen moet je zelf het woord voeren namens een bedrijf. Wat onderscheidt een high-PR-adviseur van een gewone PR-adviseur?

Gevoel voor verhoudingen, diplomatie: je zit soms ingeklemd tussen pers en bedrijf. Wat de één wil weten, wil de ander soms niet vertellen.

Wat Voor Persoonlijkheid Heeft Een Pr Adviseur Nodig?

Myra Verbruggen is na haar opleiding hbo-Communicatie begonnen als junior tekstschrijver voor de communicatieafdeling van een tuindersorganisatie. Ze heeft in de eerste jaren geleerd hoe je bij het schrijven voor een organisatie rekening moet houden met politiek. Daarna heeft ze twee jaar als redacteur gewerkt bij een landbouwblad en daarna een half jaar als hoofdredacteur. Nu is ze als hoofd PR verantwoordelijk voor de woordvoerder, een redactieteam van een blad voor de leden en voor de afdeling voorlichting. Met een mbo-vooropleiding?

Je werkt snel en goed, je kunt goed vooruitkijken en -denken. Je hebt een brede ervaring en algemene ontwikkeling en kunt zowel meedenken over het beleid als plannen en ideeën uitvoeren. Je bent assertief en ervaren in het te woord staan van journalisten en kent de mediawereld door en door.


Hoe Word Je Marketeer?

|}

Er bestaan geen specifieke PR-opleidingen op hbo-niveau. Maar de volgende opleidingen besteden wel veel aandacht aan public relations: hbo-opleiding Communicatie Wanneer je een hbo-opleiding op Communicatiegebied hebt afgerond, kan je verder met de wo-studie Bedrijfscommunicatie by way of een speciaal overgangsjaar voor hbo-afgestudeerden.