als min-teken in temperatuuraanduidingen en waarderingscijfers: -6 °C, een 6- (er komt dan geen spatie); als opsommingsteken, als alternatief voor bullets (bolletjes) of cijfers. Het lange liggende streepje – het gedachtestreepje – zit niet aside op het toetsenbord. Je kunt het in verschillende programma’s, zoals Word, maken door de ctrl-toets ingedrukt te houden en de min van het numerieke toetsenbord in te typen. Het gedachtestreepje wordt onder meer gebruikt om een nieuwe, onverwachte of zijdelingse gedachte binnen de zin te markeren.

naar’ of ‘tussen … en’: het traject Brussel-Luik, de veerboot Calais-Dover; als min-teken in sommen: = thirteen (voor en na het min-teken staan spaties);

Het korte streepje is doorgaans naast het cijfer nul op het toetsenbord te vinden. Het wordt in de volgende gevallen gebruikt: als afbreekteken om een woord aan het eind van een regel af te breken; in de betekenis ‘van …

Voor en na het streepje staat een spatie. Ik zwem graag in zee – behalve als het vriest natuurlijk. Natuurlijk kunnen we een bod doen op dat huis – als jij ergens nog een miljoen in een oude sok hebt. Het gedachtestreepje – ook wel het ‘halve kastlijntje’ genoemd – lijkt steeds populairder te worden. Op dat second kwam er een oude man – hij leek op mijn opa – op me aflopen.

Overige diensten Taaladviesdienst Over het tijdschrift Bijdragen/reageren (di-do 09.30-12.00 uur; voor vragen over lidmaatschap, boekenverkoop)

Twee Gedachtestreepjes

Tijdschrift cadeau geven Tijdschrift Nieuwste nummer Webwinkel Lidmaatschap Zelf lid worden Ja, het korte en het lange (liggende) streepje hebben verschillende functies.


Over Taaluilen

|}

(gebruikelijke belkosten) Taalloket Zoeken in taaladviezen Alfabetisch Over de Taaladviesdienst Lidmaatschap Lid worden